Haber

Ermenistan’ın yok ettiği bölge restore edildi! Erdoğan’a böyle dua etti

  • News7 – ÖZEL

Genel Yayın Yönetmenimiz Osman Ateşli ve Haber7 ekibi, Azerbaycan’ın özgürleştirdiği Dağlık Karabağ’daki son gelişmeleri inceledi.

Haber7İkinci Karabağ Savaşı’ndan zaferle çıkan Azerbaycan’ın Ermenistan zulmünden kurtardığı Dağlık Karabağ’daki imar çalışmalarını ekip izledi.

‘AKILLI KÖY’ İLE HAYAT YENİDEN BAŞLADI

Zengezur koridoru güzergahı üzerinde bulunan Zengilan’a bağlı Ağali köyünde, Azerbaycan ordusunun işgalinin sona ermesinin ardından yeniden yaşam başladı. Ermenistan tarafından yerle bir edilen Ağali köyü, ‘akıllı köy’ olarak yeniden inşa edildi. Yaklaşık 1 yıllık inşaat süresinin ardından Ağa halkı memleketlerine dönmüştür. 1992’de Ermeni işgali tarafından yerinden edilen Ağalılar, dönüşlerinin sevincini yaşarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını dile getirdiler.

AĞALI’DA 86 AİLE VE 420 KİŞİ YAŞIYOR

Evler yapıldıktan sonra Azerbaycan Türkleri Ermenistan’ın işgali nedeniyle terk ettikleri vatanlarına geri döndüler. Bölgede kurulan ilk köy olan Ağalı’ya 86 aile ve 420 kişi geri döndü.

Buraya yerleşen Azerilerin devletin sağladığı makinelerle tarım yaptıkları öğrenildi.

ELEKTRİK ARŞİMED’İN TÜRBİNİNDEN SAĞLANMAKTADIR

‘Akıllı Köy’ olarak tasarlandı Ağalı köyüelektrik ihtiyaçlarının yakınında bulunan Hekeri Nehri aracılığıyla sağlanmaktadır. Dünyada sadece 7 tane var’ Arşimet TürbiniNehirden üretilen elektrik yerleşime aktarılıyor.

OKUL VE SAĞLIK HİZMETLERİ YAPILIYOR

Sağlık ocağından okula kadar insanların ihtiyacı olan her şey var. Ağalı köyü tam teşekküllü bir yerleşime dönüştü. 10 binden fazla fidanın dikildiği akıllı köyde ibadethane, terzi, banka şubeleri ve sosyal tesisler açıldı.

İŞGAL EDİLEN ‘OKUL ZİLİNE’ YİNE SALDIRI OLDU

Yerleşim alanına anaokulundan 11. sınıfa kadar eğitim veren, 96 öğrencinin eğitim gördüğü, dijital sistemlerle donatılmış, 14 öğretmene hizmet veren bir okul da inşa edildi.

1992 yılında Ermeni işgali nedeniyle terk edilen köy okuluna ait bir okul zili okulun ön duvarına asılmıştır.

“BU YERİ YENİDEN GETİRMELİYİZ”

31 yaşında Ağali Köyü’nden ayrılmak zorunda kalan 60 yaşındaki Frengiz Selimova, şunları söyledi: Şehitlerimiz için yeniden ayağa kalkmalıyız.” söz konusu.

“HER TOPRAKTA KENDİ KANLARI VAR”

Şehitler için dualar yapıldığını belirten Selimova, ” Şehitlerimiz biz rahat yaşayalım diye bu topraklar ve bu millet için canlarını feda ettiler. Öyle bir yaşamalıyız ki ruhları huzur içinde yatsın. Buradaki her karış toprakta onların kanı var. Ruhları incinmeyecek şekilde hareket etmeliyiz. Kanlarının aktığı her yeri dikeceğiz ki kanlarında güller çiçekler açsın.” söz konusu.

“ÖZ OĞULLARIMIZ ENKAZDA KALDIĞI GİBİ”

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden dolayı çok üzüldüklerini kaydeden Selimova, Türkiye’ye ellerinden geldiği kadar yardımda bulunduklarını ifade etti. Selimova, “Deprem anında kendi çocuklarımız, canlarımız adeta enkaz altında kaldı. Elimizden geldiğince yardımlarımızı gönderdik. Kendimiz gidip alamasak da bir de deprem olsun istedik. Türkiye’nin düzelmesinde payınız var. Keşke olmasaydı. Tedavisi yok. Allah tüm Türk milletinin yardımcısı olsun.” Allah’tan sabır diliyorum. Dünyalarını değiştirenlere rahmet diliyorum. Çok sancılı ve zor günlerdi.dedi.

“TÜRK DÜNYASININ LİDERİ ERDOĞAN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konutunda ağırlayarak teşekkür etmenin en büyük arzusu olduğunu söyleyen Selimova, ” Seçim olsa ona oy verirdik. Türk dünyasının lideridir.Selimova Erdoğan’a dua ediyor” dedi. Allah’tan seçimleri tekrar kazanması için dua ediyorum.‘ söz verdi.

İLK KÖY KURULDU

Ağali köyünün idaresinde bulunan Ceyhun Hasanov, Karabağ Zaferi ile elde edilen tüm sınırları kendilerinin inşa edeceğini ve kurulan ilk köyün Ağalı olduğunu belirtti.

Hasanov, 9 yaşında terk etmek zorunda kaldığı ve diğer ailelerin 30 yıldır hasretini çektiği Karabağ’ın yeniden inşa edilmesinden herkesin memnun olduğunu vurguladı.

WRUSH’TAN ÇIKARILAN ZİL BİR SEMBOL OLUR

Yeni kurulan şehrin idaresini sağlayan Ceyhun Hasanov, işgal sırasında Ermeniler tarafından yıkılan okulun çanını da moloz yerden kaldırarak yeni yapılan duvara monte ettiklerini açıkladı. Bunun kendileri için sembolik bir anlam taşıdığına değinen Hasanov, burada yıllar önce işgal nedeniyle kesintiye uğrayan hayatın kaldığı yerden yeniden başladığını söyledi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu